Terug
03 augustus 2021

5 Tips voor een productieve werkdag

Tiny Office Writing Paper

Tips voor een productieve werkdag

Heb je ook wel eens dat je na een drukke werkdag het gevoel hebt dat je niet écht vooruit bent gekomen? Soms kan het helpen om je werkdag anders in te richten. Maar als je hier niet volledig in op gaat, zul je zien dat je al snel weer in het oude werkpatroon valt. Wij willen je graag op weg helpen met vijf simpele tips voor een productieve werkdag.

1. Koffie/water balans

De kans is heel groot dat je de dag begint met een kop koffie of thee. Dat is ook logisch want het cafeïne van de koffie wordt binnen enkele minuten al opgenomen in het bloed en de effecten van cafeïne zijn ongeveer 0,5 tot 2,5 uur merkbaar. Een kleine hoeveelheid cafeïne kan de concentratie en prestaties bevorderen. Zo verdrijft het, het gevoel van vermoeidheid en heb je het gevoel van verhoogde energie. Verder heeft cafeïne een klein beetje effect op het geheugen, motivatie en alertheid.

Echter bevorderen grotere hoeveelheden cafeïne deze positieve effecten niet en kun je juist negatieve effecten ervaren waaronder: rusteloosheid, prikkelbaarheid en hoofdpijn. De maximale hoeveelheid cafeïne is afhankelijk per persoon.

Velen denken dat koffie het lichaam uitdroogt. Maar dat is niet helemaal waar. Cafeïne zorgt er voor dat het vocht het lichaam sneller verlaat. Daarom is het verstandig om voldoende water te blijven drinken. Een goed gehydrateerd lichaam zorgt voor betere prestaties, ook tijdens de productieve werkdag. Daarom stellen wij als vuistregel dat je per kopje koffie, twee glazen water moet drinken.

2. Saaiste werk eerst

Heb je op dit moment ook nog taken op je lijstje staan die je eigenlijk een paar weken geleden af had willen maken? Dat is niet gek. We zijn al snel geneigd om het makkelijke/leuke werk eerst te doen en het saaie werk uit te stellen. In de middag voel je, je minder geconcentreerd en zijn er nog wat taken bijgekomen dus stel je het werk maar weer uit. En we weten allemaal, van uitstel komt afstel. Dit uitstelgedrag bevordert de productiviteit niet. Probeer daarom ’s ochtends de saaie werkzaamheden of werkzaamheden waar je veel concentratie voor nodig hebt, af te ronden.

3. Een rondje wandelen

Neem je dagelijks de tijd voor een (lunch)pauze? Heel goed! Zit je dan gezamenlijk met collega’s aan tafel te lunchen of gaan jullie lekker een stukje wandelen? Wandelen tijdens de werkdag biedt namelijk erg veel voordelen en je zult je er écht beter door gaan voelen. Door de beweging, frisse neus en wisselende omgeving zul je meer inspiratie krijgen en helderder na kunnen denken. Wanneer je er even doorheen zit is het dus beter om een half uur te wandelen dan nog een paar koppen koffie te drinken. Als je dit in de natuur doet, geniet je van nog meer voordelen.

Om het wandelen tijdens de werkdag te stimuleren zou je jouw collega uit kunnen nodigen om de geplande afspraak te houden tijdens een wandeling. Je zult zien dat het veel natuurlijker is om een goed gesprek te voeren tijdens een wandeling dan in een vergaderruimte. Doordat je niet tegenover elkaar zit is er al meer ontspanning en zal men meer lucht en ruimte ervaren. Dit werkt ook erg goed wanneer er spanning heerst of iets uitgepraat moet worden.

4. Afsluiten van afleiding/prikkels

Gedurende een (werk)dag krijg je continue prikkels binnen van je omgeving, collega’s en digitale apparaten. Je zult het niet altijd door hebben, maar deze prikkels zijn van grote invloed op je concentratie.

Door je op de juiste manieren af te schermen van bepaalde prikkels, zul je zien dat je productiever kunt zijn tijdens een werkdag. Zet om te beginnen je (privé)telefoon op stil of vliegtuigstand en berg deze op in je tas. Wanneer deze uit het zicht is, kom je minder snel in de verleiding om er even op te kijken. Log daarnaast uit van de social media kanalen waar je regelmatig op kijkt. Social media en mobiele apps zijn er zo op ingericht dat ze jouw aandacht vragen en vast willen houden, waardoor de kans groot is dat je hier verslaafd aan bent.

Wanneer je geprikkeld bent door de omgeving, kun je er voor kiezen om een andere werkplek op te zoeken. Veel bedrijven bieden tegenwoordig flexwerkplekken en stilteruimtes aan. Makkelijk als je met een laptop werkt, maar wanneer je een vast computer hebt wordt dit een lastiger verhaal. Afzonderen werkt daarom niet altijd; communiceren met collega’s is immers in veel gevallen essentieel. Overkomt het je vaak dat een collega ‘even wat komt vragen’? Deze onderbrekingen lijken onschuldig maar kunnen er wel voor zorgen dat jij uit je concentratie bent en dus geen productieve werkdag beleeft.

Door een hoofdtelefoon of oortjes (met of zonder muziek) in te doen, wek je de indruk dat je niet gestoord wilt worden. Communiceer dit ook met je collega’s zodat zij weten dat ze jou niet moeten storen wanneer je een hoofdtelefoon op hebt.

5. Pomodoro techniek

Klinken de bovenstaande tips simpel? Tijd om er echt mee aan de slag te gaan. Een laatste techniek die erg nuttig kan zijn om je te focussen op je werk, is de Pomodoro techniek. Deze techniek is in de jaren ’80 ontstaan en is voor veel mensen tot op de dag van vandaag onmisbaar tijdens de productieve werkdag.

De benodigdheden van deze techniek zijn een timer en een berg werk ;). Voorafgaand noteer je alle activiteiten die volbracht dienen te worden. Zorg dat alles uit je hoofd op het papier of scherm verdwijnt. Kijk daarna eens kritisch naar de activiteiten en vorm er een takenlijst op volgorde van prioriteit. Baken de taken zo af dat ze niet langer dan 25 minuten duren

Om te starten met deze techniek zet je een timer op 25 minuten. De komende 25 minuten focus je volledig op de taak die je uit wilt gaan voeren. Dit betekent dat je, je afsluit van afleiding (telefoon, social media, collega’s) en je er alles aan doet om de taak te volbrengen binnen de tijd.

Wanneer de 25 minuten voorbij zijn en de taak klaar is, mag je deze afvinken. Vervolgens neem je vijf minuten pauze om even naar de toilet te gaan of wat te drinken te halen. Na de korte break ga je de komende 25 minuten aan de slag met de volgende taak. Herhaal deze stappen totdat je vier keer 25 minuten gewerkt hebt.

Daarna heb je 15 minuten pauze verdiend. Precies genoeg tijd om even wat afleiding te zoeken; even met een collega kletsen of ga een stukje wandelen om vervolgens weer fris deze techniek op te pakken.

Een productieve werkdag

We hopen dat de tips in dit artikel zinvol voor je zijn en je enkele tips uit gaat proberen om zo tot een productieve werkdag te komen. Ben je er nou echt aan toe om een andere werkomgeving uit te proberen? EuroParcs biedt Tiny Offices aan! Dit zijn compacte werkomgevingen op inspirerende locaties met allerlei middelen die het creatieve proces ondersteunen. Combineer een verblijf op een van onze parken in combinatie met de Tiny Office.

De Tiny Offices zijn namelijk gratis te gebruiken door gasten van EuroParcs en zijn tegen een vergoeding ook per dagdeel te reserveren voor geïnteresseerden. Je vindt de Tiny Offices op de Veluwe en in de buurt van Amsterdam.

Op zoek naar meer inspiratie