2018 staat in het teken van WILD: Bonte families op de Veluwe

Beleef de Veluwe op het scherm én in de omgeving

Op 1 februari 2018 gaat de film WILD: Bonte families op de Veluwe in premiere in de Nederlandse bioscopen. In het kader van deze film is er in geheel 2018 van alles te doen op de Veluwe. Onze partner VVV Nunspeet uit de Kunst organiseert diverse activiteiten! 

Op deze pagina verzamelen we alle activiteiten. Voor vragen of meer informatie kunt u terecht bij de receptie. 

Speciale tochten over de Veluwe

Bij VVV Nunspeet uit de Kunst kan men reserveren voor de volgende tochten:
• Wildspeurtochten, Wildobservatietochten en de Wild-fietstocht.
• Vanaf half september tot begin oktober bieden wij ook de Burltochten aan.
• Ga zelf eens een kijkje nemen bij “de Bonte families van de Veluwe”!
• Hier volgt wat achtergrond informatie over de tochten. 

De Wildspeurtocht is een wandeltocht van ca. 2,5 uur. Op een actieve manier gaat u een deel van de Veluwse bossen afspeuren naar wild. Tijdens deze tocht krijgt u tevens veel informatie hoe de dieren leven en ziet u allerlei sporen van hun verborgen leven.  

Vanaf 1 maart tot 15 september, ieder donderdag en zaterdag.

Aanvangstijd is wisselend, dit hoort u bij uw reservering bij de VVV in Nunspeet (0341-274747)

Prijs: € 6,75

Website: www.nunspeetuitdekunst.nl 

De Wild-fietstocht in mei, juli en augustus. Het is een stevige fietstocht van ca. 20-25 km. Er wordt dan ook ruim de tijd genomen, want deze tocht duurt 3 tot 3,5 uur. U fietst door licht heuvelachtig landschap en op veelal onverharde zandpaden. De gids neemt u mee naar de mooiste plekjes van het Kroondomein. De kans op wild is zo goed als zeker. Ook bij deze tocht krijgt u veel informatie hoe de dieren leven. Tijdens deze tocht worden een aantal Steiner verrekijkers te leen uitgedeeld. De fietstocht is geschikt voor kinderen van ca. 7-8 jaar, jonge kinderen kunnen in overleg mee, achter op de fiets. Start vanuit Emst.

Er zijn specifieke data voor de Wild-Fietstocht, zie hieronder.

U kunt reserveren bij de VVV in Nunspeet (0341-274747)

Prijs: € 8,75

3 Mei vertrek 17.00 uur.
12 Juli vertrek 18.45 uur.
19 Juli vertrek 18.30 uur.
26 Juli vertrek 18.15 uur
2  Augustus vertrek 18.15 uur
9  Augustus vertrek 18.00 uur
16  Augustus vertrek 17.45 uur
23  Augustus vertrek 17.30 uur

Website: www.nunspeetuitdekunst.nl 

De Wildobservatietocht is een tocht waarin u in een half uur door het bos naar de observatie hut loopt. In de hut neemt u plaats en wordt er gewacht tot wat komen gaat en zich laat bekijken op de akker. Ook hier krijgt u uitleg over de levenswijze van de dieren.

Deze tocht start aan de Apeldoornseweg in Elspeet.

Vanaf 1 januari tot eind december, ieder dinsdag, donderdag en zaterdag.

Aanvangstijd is wisselend, dit hoort u bij uw reservering bij de VVV in Nunspeet (0341-274747)

Prijs: € 6,00

Website: www.nunspeetuitdekunst.nl 

 

De Burltochten vinden plaats van 15 september tot begin oktober.

Het Edelhert is de grootste wildsoort die voorkomt in Nederland en heeft  in bovenstaande periode de paartijd. In die paartijd maken de herten (de mannetjes) een prachtig burlgeluid, een echt oergeluid!! Op een heldere, koude avond en ochtend is dit oergeluid van de herten te horen. De mannetjes maken dan de vrouwtjes het hof en bevechten hun concurrenten hardhandig!! Als je geluk hebt kun je tijdens een tocht het kletteren van de geweien horen.

  • Vanaf Nunspeet. Van 15 september tot begin oktober. Op deze tochten gaat het hoofdzakelijk om het geluid te horen. Vanaf het startpunt rijdt u gezamenlijk naar het beginpunt van de wandeling. Bij Nunspeet, de carpoolplek boven aan de afrit A28 (afslag Elspeet, Nunspeet). Kosten tocht: € 8,50
  • Vanaf Vierhouten. Van 15 september tot begin oktober. Vanaf het startpunt rijdt u gezamenlijk naar het beginpunt van de wandeling. Op deze tochten gaat het hoofdzakelijk om het geluid te horen. Vanaf Vierhouten bij de parkeerplaats Nunspeterweg/Ganzenakkers. Kosten tocht: € 8,50
  • Vanaf Emst. Van 15 september tot begin oktober. Op deze tochten gaat het hoofdzakelijk om het geluid te horen, want de tochten zijn na zonsondergang en dan is het meestal aarde donker.  Vooraf krijgt u nog een klein presentatie over het Veluws wild te zien. Vanaf het startpunt rijdt u gezamenlijk naar het beginpunt van de wandeling. In Emst bij camping de Wildhoeve, Hanendorperweg 102. Kosten tocht incl. koffie/thee en presentatie: € 9,75.

Voor al deze tochten is reserveren verplicht, dit kan bij de VVV in Nunspeet (0341-274747).

Voor alle tochten geld dat een tocht pas door gaat als er voldoende deelname is.

Website: www.nunspeetuitdekunst.nl 

De beste tijd

Om wild te zien kun je het hele jaar door op de Veluwe terecht, maar de beste tijd van het jaar is van mei t/m september. 

Op zoek naar De Grote Vijf op de Veluwe - wild zwijn

Kom speuren naar het wilde zwijn op de Veluwe. Op zoek naar zoelen, wissels, keutels en wroetsporen. Wat dat zijn? Dat hoor je van de boswachter. Hij leert je al deze herkenningstekens zien. De kans is groot dat je een échte wilde zwijnenfamilie tegenkomt. Je wordt ontvangen door de boswachter met koffie/thee/limo en iets lekkers. Daarna stap je in de terreinauto voor een safaritocht door het Vierhouterbos.en kom je op plekken waar je anders nooit komt. Afhankelijk van de starttijd staat voor of na de tocht een stoere maaltijd met huisgemaakte soep, bruine boterhammen met kaas en vlees voor je klaar. Natuurlijk krijgt elke deelnemer van de boswachter een Grote Vijf paspoort met een stempel van een pootafdruk van het wild zwijn.

Boek ruim van te voren, want de tochten zijn bijzonder populair! 

Meer informatie en boeken op de website van Staatsbosbeheer: https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/veluwe/op-zoek-naar-de-grote-vijf-op-de-veluwe-wild-zwijn