Op het resort
-

Dit jaar organiseert de Nederlandse Marieholm Vereniging haar Zomerevenement, in de vernieuwde jachthaven van Resort Poort van Amsterdam in Uitdam. Drie dagen met zeilwedstrijden om het ‘Nederlands Kampioenschap’ op het water van het Markermeer.

Drie dagen met verschillende vormen van wedstrijden. Nieuw zijn de korte ‘sprint’ wedstrijden die ook leuk zijn om van de kant te bekijken. De tweede doelgroep van de vereniging, de toerzeilers, wordt bediend met een eigen aantrekkelijk programma van bootbezoek, clinic’s en gezelligheid rondom de wedstrijden. We gaan 50 boten bij elkaar brengen want het is tenslotte het 50-jarig jubileum. Het wordt spectaculair. Zeilfoto-graaf Klaas Wiersma zal het geheel vastleggen en er worden opnames gemaakt met een drone. 

50 jaar Marieholm IF:  Op 4 februari 1967 maakte de ontwerper Tord Sundén met zijn zonen Store en Jörgen de eerste proefvaart met de ‘International Folkboat’ “Er stond een rustig windje en we voeren langs de besneeuwde kusten van Längedrag. Ik was erg blij met de boot.” De IF werd in het Zweedse Marieholm geproduceerd en werd een groot succes. Ook in Nederland zijn er veel verkocht en later 
‘en masse’ geïmporteerd. In elke jachthaven is er wel een te vinden. 
Dat de boot na al die jaren nog steeds actueel is heeft te maken met de kwaliteit van het tijdloze ont-werp. De Marieholm IF is met zijn ranke slanke lijnen, terugwijkende spiegel en lage opbouw nog steeds een ‘beauty’. De schepen hebben gekleurde rompen wat een kleurrijk schouwspel geeft. 

Nieuwe eenheidsklasse: De vereniging promoot het wedstrijdzeilen. Voorzitter Hanz Zwart: “Door wed-strijd te zeilen investeer je in je boot en in jezelf: je gaat er beter van zeilen én de boten blijven behouden.” Steeds meer schippers worden aangestoken door het ‘virus’: voeren er in 2015 zeven boten mee met de winterwedstrijden op de Kaag, afgelopen winter waren dat er al twaalf! Binnen de vereniging is een heuse competitie ontstaan: 50 jaar na de introductie van de IF is Nederland een nieuwe eenheidsklasse rijker.  

Bezoekers zijn welkom op het Zomerevenement. Op zaterdag 1 juli zijn er ‘sprint’ wedstrijden die van de kant gevolgd kunnen worden. ’s Middag zijn de boten te bezichtigen.